Supervalåret 2024 kan bli en riktig rysare

Nedan finner du en läsvärd artikel av Ylva Nilsson (fristående kolumnist på Expressens ledarsida). Nilsson skriver: "Under 2024 får minst två miljarder människor välja sina ledare under 2024 får. Men det finns mycket att vara orolig för."

I USA ska 330 miljoner människor rösta fram sin president. I Indien väljer 1,4 miljarder personer nytt parlament, liksom Storbritanniens 67 miljoner invånare. Och i juni röstar 448 miljoner européer fram ett nytt Europaparlament. Läs hela artikeln här nedan!

År 2024 är ett riktigt supervalår.

Men det är skamfilade demokratier vi ser. USA kan få en president Trump som brutit mot en rad lagar, men som framför allt uppviglat till uppror mot kongressen efter att ha förlorat det senaste presidentvalet.

Indiens premiärminister Modi är på väg mot en tredje valseger, trots starka anklagelser om att han låtit mörda och fängsla oppositionsmedlemmar och trots han låtit rösta igenom svepande reformer efter att ha suspenderat två tredjedelar av oppositionen från parlamentet.

I Storbritannien har premiärminister Rishi Sunak just fått igenom en lag som ska hindra domstolar att uttala sig om lagligheten att utvisa asylsökande utan prövning. Den brittiska regeringen har ju redan förbjudit protester som kan störa omgivningen, kraftigt begränsat strejkrätten, ritat om valdistrikt och tagit tyglarna över den valmyndighet som ska granska att val går rätt till.

I Ryssland låter för övrigt president Vladimir Putin sina 147 miljoner medborgare ”demokratiskt” välja om honom i mars.

Demokrati har i många fall blivit en prydnad som ledare gärna hänger runt halsen på valdagen. Tyvärr är demokrati inte mycket värd utan sin tvilling rättsstaten.

Om ett land inte har oberoende myndigheter och rättsväsende som kan genomföra demokratiska fattade beslut, lika för alla, då blir valet av ledare bara ett dåligt skämt

Skillnaden mellan gamla demokratier, som den amerikanska och brittiska å ena sidan, och den ryska å andra, är just att i USA och Storbritannien finns domstolar och envisa tjänstemän som än så länge kunnat ställa sig i vägen, som upprätthåller rättsstaten och därmed gör val meningsfulla.

Vi behöver fylla Europaparlamentet med människor som tar rättsstaten på allvar.

Vi som bor i ett EU-land borde gå trygga från dessa former av maktövergrepp. Vi har EU-fördraget i ryggen som kräver av alla medlemsländer att vara demokratiska rättsstater med oberoende, starka myndigheter som säkrar att allt går rätt till.

Men det är vi inte.

I så fall skulle Ungern ha stoppats för länge sedan. Premiärminister Viktor Orbán, invald som en mittenpolitiker för 13 år sedan, har strypt fri press, riggat valsystemet, fyllt domstolar och myndigheter med sina kompisar och låter korruptionen flöda.

Det drabbar oss alla.

Säg att ett land bakbinder sitt rättssystem. Nu kan politiker och höga tjänstemän ostraffat låta företag mot rejäla mutor bryta diverse regler.

Säg att ett byggbolag är skrivet i ett sådant EU-land. Det bolaget kan bjuda på kontrakt för byggen i… säg Sverige. De kan vinna kontraktet genom sina låga priser eftersom de ju slipper undan många kostnader genom att fuska.

Bolaget anlitar nu billigast möjliga arbetare, kanske sådana som aldrig jobbat på byggen. Som kanske inte vet hur man monterar en hiss.

PANG! så rasar hissen och människor dör.

Nu är mordet på rättsstaten i EU-land ett akut problem för alla EU-länder.

EU-regeringar och EU-institutioner har ofta visat imponerande uppfinningsrikedom när de velat runda oflexibla regler. Inför ett brittiskt veto mot tysk åtstramning, inför covid och elkrisen, uppfann man nya sätt att agera.

Men inför Viktor Orbáns framfart har de suttit passiva i ett drygt decennium. Först 2020 fick man ihop regler för att åtminstone sluta EU-finansiera honom. Sedan dröjde oförklarligt nog ansvarig myndighet – EU-kommissionen – två år med att faktiskt frysa EU-bidragen.

Och nu i december, dagen före ett EU-toppmöte där Orbán hade hotat att hindra alla andra från att stötta Ukraina, betalade EU-kommissionen ut 100 miljarder kronor till Ungern.

Varpå Orbán hindrade Ukraina-stödet ändå.

Är det i sådana fall ens någon idé att gå och rösta i Europavalet den 9 juni?

Ja, det blir viktigare än någonsin.

Europaparlamentet är den enda institution som hela vägen har protesterat mot vad som pågått i Ungern. Alla större partigrupper enades om en ny protest till EU-kommissionen i veckan. Bara parlamentet kan avsätta kommissionen för tjänstefel.

Vi behöver fylla Europaparlamentet med människor som tar rättsstaten på allvar. Utan den, ingen demokrati.

Ylva Nilsson är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hennes texter här.

facebook Twitter Email