Motion 20210000 – Arbetskläder till idrottslärare

(Här hitter du motionen som pdf: Motion 20210000 – Arbetskläder till idrottslärare.pdf )

I många mansdominerade yrken är arbetskläder en självklarhet. I yrken där det arbetar flest kvinnor är det oftast tvärtom. Man får köpa sina egna kläder oavsett slitage. I skolans värld finns en grupp av lärare: idrottslärare som fortfarande 2021 måste tillhandahålla sina egna arbetskläder.

Det här har alltid varit ett problem, då lärarna varit tvungna att ha dubbla uppsättningar av träningskläder för inomhus- och utomhusbruk då man oftast inte bär dessa fram och tillbaka varje dag mellan sitt arbete och sin fritid. Det betyder inte bara två par shorts och T-shirt, utan speciella inomhus- och utomhusskor, overall att ha på sig vid utomhusaktiviteter på vår och höst och kläder för simundervisning.

En idrottslärare har ganska ofta undervisning i 2 ämnen och tillbringar i genomsnitt 12 av sina lektioner i idrottshallen eller utomhus. Det betyder också att kläder slits. Ska man då verkligen betala med sin lön för att kunna ha arbetskläder?

Nu i Covidtider har en annan stress uppkommit för idrottslärare och det är att all idrottsundervisning bör hållas utomhus. I minusgrader på vintern krävs det då varma vinterkläder. Ska man vara tvungen att köpa sig en varm vinterjacka och varma täckbyxor för att kunna utföra sitt arbete?

därför föreslår jag

att Tierps kommun håller idrottslärare med en uppsättning arbetskläder för inomhus- och utomhusidrott.

Christina Holmström (S)

 

facebook Twitter Email