Jonas Gardell i Expressen: ”Ulf, Ebba och Johan – hur har ni mage?”

I en rapport med namnet ”Lägst invandring i Europa” lägger SD fram förslag i 30 punkter för att förhindra flyktingar och andra att komma hit. ”Det ska vara nära noll asylinvandring”, säger Jimmie Åkesson. Bland annat vill SD stoppa homosexuella från att komma hit, eftersom att komma ut som homosexuell är något man själv ”skapat efter att ha lämnat ursprungslandet”. Läs Jonas Gardells starka invändningar mot SD-förslaget (Expressen, 31 aug 2022) — Jonas vänder sig direkt till M, KD och L och uppmanar dem att rädda sig från hatets eget parti.

Jonas Gardell vänder sig direkt till M, KD och L och uppmanar dem att rädda sig från hatets eget parti:


I en rapport med namnet ”Lägst invandring i Europa” lägger SD fram förslag i 30 punkter för att förhindra flyktingar och andra att komma hit. ”Det ska vara nära noll asylinvandring”, säger Jimmie Åkesson. Bland annat vill SD stoppa homosexuella från att komma hit, eftersom att komma ut som homosexuell är något man själv ”skapat efter att ha lämnat ursprungslandet”.

Den hatiska, fördomsfulla och djupt föraktfulla inställningen till homosexuella är inte ens något man försöker dölja.

Själva grundidén är inte ny. Om man bara lever i hemlighet, om man aldrig lever ut sin kärlekslängtan eller ens behov av sex kanske, kanske man kan klara sig. Om man förnekar sig själv, om man låter bli att leva i sanning.

Därför ska vi inte ta emot dem.

SD vänder sig emot att människor kommer ut först när de är i säkerhet i Sverige. Som om det skulle gå att komma ut i ett land där homosexualitet är belagt med dödstraff! I länder där man begraver homosexuella levande. Eller stenar dem. Eller kastar dem från hustak. Eller limmar igen deras anushål med superlim och tvingar dem att dricka laxermedel så att deras tarmar sprängs. Eller spetsar dem genom anus med spetsiga pålar. Eller våldtar dem till döds.

Inget av detta är något jag hittar på. Övervåldet som drabbar homosexuella i länder där de förföljs är så sanslöst att det överträffar varje mardröm, varje skräckfilm.

Det vänder sig i magen på mig och jag vill kräkas. Det hade kunnat vara Mark. Det hade kunnat vara jag.

Det hade kunnat vara mina barn. Det hade kunnat vara dina.

SD är verkligen allt det vidrigaste, futtigaste och lägsta samlat i ett parti.

Man har sagt att de normaliserats, att de anpassat sig, att de slipat ner de vassa kanterna.

Jag vet att det här är skrivet i upprördhet och att det knappast är min språkligt sett elegantaste text.I helvete. De är samma som de alltid har varit.

Hatets eget parti, grundat i Bevara Sverige Svenskt och nazismen. Fortfarande kvar i Bevara Sverige Svenskt och nazism.

Så SD kan vi ge upp. De kommer aldrig vara något annat än hat.

Så jag vänder mig i stället till Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Hur har ni mage, Ulf Kristersson, Johan Pehrson och Ebba Busch att samarbeta med dem? Och samtidigt gå i en Pride-parad för bara några veckor sedan. Jag äcklas av er, alla tre.

Jo, jag förstår att ni kommer säga att detta kommer ni aldrig gå med på, detta får stå för SD, detta kan ni stoppa, mota i grind, tämja.

Men det är inte sant. Ni göder monstret.

Jag vill veta, Ulf Kristersson, hur lågt du kan sjunka för att nå makten? Jag känner dig som en trevlig och tänkande, till och med resonerande människa, men som en politiker som de senaste åren långsamt slirat, glidit, tummat på dina övertygelser. Från mötet med Hédi Fried då du lovade att inte ha med Sverigedemokraterna att göra, till nu då du i princip är beredd att fungera som lydkonung åt dem.

Snälla, rara, fina Ulf, gör det inte! Rädda dig!

Och Ebba Busch, jag vet att du bekänner dig som kristen, liksom jag. Vet du inte att Jesus säger: ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ.” Som frikyrkopojke var det bland det mest skrämmande jag läste i Bibeln. För jag förstod att det faktiskt går att gå förlorad.

Och jag vill veta Johan Pehrson, kan Åkesson fortfarande lita på er liberaler? Ditt parti stammar ur frikyrkorörelsen. Folkpartiet var mammas, mormors och alla mina baptistsläktingars parti. Hur ska du kunna se dem i ögonen och säga att du svek allt vad partiet någonsin kämpat för och stått för?

Och för vad? Ett vingligt regeringsarbete i fyra år – och sedan evig fördömelse?

Jag skriver det här med händerna skakande. Har svårt att kontrollera andningen. Hjärtat klappar och jag gråter. Hur har ni mage, Ulf Kristersson, Johan Pehrson och Ebba Busch? Har ni inte nån enda anständighetens gräns för hur lågt ni kan sjunka? Ta avstånd och ta avstånd nu! Medan tid är. Medan det fortfarande finns någon mänsklighet hos er att rädda.

Jag vet att det här är skrivet i upprördhet och att det knappast är min språkligt sett elegantaste text.

Men det måste finnas en gräns. Det måste finnas någonting kvar i oss svenskar av hederlighet, respekt och… själ.

Och du som i vanliga fall röstar på Moderaterna, Liberalerna eller Kristdemokraterna – gör det inte i år. Bara gör det inte! Rädda dig själv och din anständighet. Så att du åtminstone kan se dina barn och barnbarn i ögonen och säga att du i ditt liv faktiskt gjorde det rätta.

 


Jonas Gardell är författare, artist och medarbetare på Expressens kultursida.

facebook Twitter Email