Månadsbrev april 2024

(Vill du ladda ner månadsbrevet som pdf så finner du det här: Månadsbrev april 2024.pdf.)

I torsdags lämnade jag två små lyckliga killar på förskolan med röda kinder med små svarta fräknar, huckle och förkläde. De hade storslagna planer på att flyga till Blåkulla.

När den minsta påskkärringen var bebis, i juni 2022, informerades politiken (jag var föräldraledig men fick informationen vidarebefordrad) att det fanns inomhusmiljöproblem på Centralskolan. Efter mer än ett halvår utan uppdrag till tjänstemännen tillsatte kommunfullmäktige en beredning i december 2022. Beredningens uppdrag skulle redovisas innan sommaren. Det var stressigt och mötena var många. Till slut lyckades Socialdemokraterna och Moderaterna i beredningen hitta en kompromisslösning som fick stöd av flera partier. Centern och Liberalerna förespråkade en annan lösning och sprickan i Alliansen var tydlig.

Politiken behöver ge tydliga uppdrag samt leda och följa upp arbetet genom hela processen. Inte ge diffusa uppdrag och sen inte reagera förrän utredningar och tjänstemannaförslag till beslut är klara och beslut ska fattas. Det är enormt problematiskt när kommunstyrelsens ordförande väljer att inte leda arbetet i en så viktig fråga. Centralskolans inomhusmiljö har blivit en rörig långbänk helt utan styrning. Alliansens senaste förslag, som kastats in i sista stund, att sälja Centralskolan till en privat aktör gör det inte bättre. Jag tror inte att en privatisering skulle skynda på processen, tvärtom fördröja den ytterligare. Ännu fler utredningar kommer bara att förlänga processen och dessutom skapa ännu mer oro hos elever, föräldrar och personal.

I onsdags var jag tillsammans med Jonas och Börje på verksamhetsbesök på Aspenskolan. Vi träffade engagerade och frustrerade lärare. Deras tydliga medskick till oss var ”Tänk på barnen, alla barnen.” Det tar jag med mig! Vi måste komma ihåg att de beslut vi fattar angående de olika skolorna påverkar varandra och vi måste klara av att se helheten och sätta barnen i centrum. Jag tror inte att en privatisering av Centralskolan är det bästa för personalen och eleverna. Varken personalen och eleverna på Centralskolan eller personal och barn på resten av kommunens skolor.

I torsdags publicerade UNT en debattartikel undertecknad av kommunens alla rektorer där de kritiserar förslaget att sälja ut Centralskolan till en privat aktör. Deras oro är stor och jag förstår dem och delar deras oro.

Så vad behövs nu? Jag vill se mer dialog, vi måste lyssna på kommunens rektorer. Jag vill se mindre politiskt spel och mer politiskt ansvar. Jag och vi socialdemokrater är beredda att ta politiskt ansvar och mötas i dialog över blockgränserna. Det är vi skyldiga våra barn!

Jag hoppas att ni också har mötts av glada barn med röda fräkniga kinder som önskat Glad Påsk, barn som alla har en god och trygg skolmiljö att återvända till efter påsklovet.

Ert kommunalråd i opposition
Viktoria Söderling

 

facebook Twitter Email