Månadsbrev februari

(Vill du ladda ner månadsbrevet som pdf så finner du det här: Månadsbrev februari 2024.pdf.)

Den 31 januari var det ”Upp och hoppa dagen”. Bakom dagen står Generation pep som uppmärksammar barns rätt till en aktiv livsstil och inspirerar till mer rörelse i vardagen. Själv blev jag peppad av min kollega i Nacka att faktiskt ”upp och hoppa”. Jag körde ett hemmapass med min yngsta. Det blev det absolut roligaste träningspasset på väldigt länge och Emanuel tyckte också att det var roligt, framför allt när han själv fick agera tyngd.

I Tierps kommun är ohälsan stor bland barn och unga. Andelen barnfetma är långt högre än genomsnittet. Enligt regionens senaste Barnhälsorapport har mer än vart fjärde barn i Tierp/ Skärplinge medicinsk fetma mot rikets vart tionde barn.

Kommunen är den största bidragsgivaren till de lokala idrottsföreningarna. Det pågår dock ett arbete med att göra om vad det kostar att använda kommunens hallar och andra anläggningar. Flera av föreningarna i kommunen har också larmat om att de är oroliga hur de nya kostnads och bidragsreglerna kommer skapa mer administration och dessutom kommer bli dyrare för barnen i slutändan. Flera föreningar har larmat att de är rädda att de inte kommer mäkta med att finnas kvar om alliansens förslag går igenom. Vi socialdemokrater har tidigare fått de här förslagen återremitterade men vi behöver jobba vidare med att ta strid för att skapa så lite administration och krångel för föreningarnas ideella ledare som möjligt. Vi ska vara rädda om våra föreningar och alla ideellt engagerade. Bidragen och kostnaderna för föreningarna ska självklart vara så rättvisa som möjligt men de måste vara rimliga och möjliggörande.

PRO har också svarat att de här föreslagna kostnaderna för att hyra lokaler kommer att slå hårt mot deras verksamhet.

Vi behöver lyssna på våra föreningar och alla fantastiska ideella krafter i kommunen som är en fantastisk tillgång och resurs för att skapa folkhälsa. Jag har varit ute och träffat några föreningar men träffar gärna fler. Är du aktiv i en förening och vill dela era tankarmed mig så bjud in till en träff Vad tror du behövs i Tierps kommun för att öka mängden rörelse och genom det folkhälsan? Barnen gör inte som vi säger utan som vi gör. Jag har som nyårslöfte att genomföra minst 100 träningspass innan nyår. Hittills har jag hunnit med sex pass och jag ska verkligen försöka involvera mina barn mer. Hakar du också på eller kommer du peppa och pusha så att jag infriar mitt löfte?

Ert kommunalråd i opposition

Viktoria Söderling

 

facebook Twitter Email