Månadsbrev april 2023 från Viktoria Söderling

HEJ PARTIVÄNNER! Snön droppar från taken och påskliljorna lyser upp i solens frånvaro, äntligen kommer våren smygande även om vi väl får räkna med flera motgångar innan den är här på riktigt. Min föräldraledighet är slut och min minsting börjar förskolan. Jag kommer tillbaka till att det händer mycket. Samtidigt som det paradoxalt nog händer alldeles för lite. Två av de viktigaste frågorna just nu är lokalsituationen i Örbyhus skola samt Centralskolan i Tierps köping.

(Vill du ladda ner månadsbrevet som pdf så finner du det här: Månadsbrev april 2023.pdf.)

I valrörelsen beslutades att en förstudie kring möjligheten att bygga nya lokaler vid skolan i Örbyhus skulle beställas. Eftersom det inte gick att få någon information kring hur det gick med förstudien så interpellerade Matilda ansvarig politiker för skolan Lotta Carlberg (C). Lotta skrev i svaret och sa i debatten att förstudien var beställd men sen fick vi inte några fler svar kring hur det gick. Eftersom det inte fanns någon beställning att hitta i diariet frågade vi om den verkligen var beställd, vilket hon bestämt hävdade. Dagen efter kommunfullmäktige gjordes den där beställningen som påstods ha gjorts redan i september… Det kommer givetvis följas upp vid nästa fullmäktige! Att bygga nytt behövs men vi måste hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det är bra att problemet ska lösas på lång sikt med det akuta problemet här och nu behöver också lösas.

Centralskolan i Tierps köping är i dåligt skick och allt pekar på att stora delar behöver rivas och en ny skola byggas. Den informationen fick politiken redan i slutet av förra våren. Vi har under hösten försökt stöta på för att något ska hända med det arbete som redan är påbörjat kring hela skolans organisation. Alliansen verkar ha hoppats att tjänstemännen skulle lösa problemet och inget verkar ha hänt sen den första informationen kom till politiken i december när en politisk beredning tillsattes med uppdraget att jobba med skolfrågan i enbart Tierps köping. Beredningen skall lämna förslag till kommunfullmäktige innan sommaren.

Redan 2018 när vi fortfarande styrde gav vi i uppdrag att se över lokalbehovet både i förskolan och skolan. Det uppdraget blev en konsultrapport som kvintetten valde att som de sa ”slänga i soporna”. Vi behöver en helhetssyn och alla barn har rätt till goda förutsättningar för lärande. Mögliga lokaler eller platsbrist gör att barnen inte får möjlighet att ta del av den utbildning och kunskap de har rätt till! Skolan ska lägga en bra grund för alla våra barn.

Nu hoppas vi på en solig påsk! Passa på att njuta av den fantastiska konst som ställs ut i kommunen under Konst på väg. Själv rekommenderar jag en tur till Bäcklösen och Maria Grudéus som målar härliga skogsmotiv i akvarell. Glad Påsk!

Ert kommunalråd i opposition

Viktoria Söderling

 

facebook Twitter Email