Månadsbrev juli 2023

(Vill du ladda ner månadsbrevet som pdf så finner du det här: Månadsbrev juli 2023.pdf.)

Äntligen kom sommaren! Jag och familjen har redan hunnit njuta av sol, bad och att träffa släkt som bor långt borta. Vi hoppas hinna med mycket mer av det. Lika härligt har de varit att dra på sig regnkläderna och ut och hoppa i vattenpölarna tillsammans med barnen nu när vi äntligen fick lite regn.

Något som inte är ”äntligen” är att efter två år av någon form av malpåse har sjukhusstyrelsen fattat beslutet att stänga geriatriken vid Tierps Vårdcentrum. I beslutet står det något luddigt om fortsatt utveckling av den geriatriska verksamheten. I den utredning som ligger till grund för beslutet nämns avdelningen i Tierp bara kort i organisationens nulägesbeskrivning. I stället finns skrivningar om att verksamheten behöver geografiskt samlas. Akademiska sjukhuset nämns flertalet gånger. Men det är tydligt när man läser hela underlaget att det borgerliga styret i Region Uppsala vill smyga igenom stängningen av den geriatriska avdelningen i Tierp. Och som vanligt har de fullt stöd från Sverigedemokraterna.

Redan för två år sedan fanns ett tydligt tjänstemannaförslag om att stänga den geriatriska avdelningen och centralisera vården till Akademiska sjukhuset, tvärt emot målet att flytta ut vården närmare oss medborgare. Beslutets sköts på och liberalernas regionråd skrev i en replik på vår debattartikel i UNT att geriatriken i vid Tierps vårdcentrum inte skulle stängas. Så lät det också från såväl regionala som kommunala företrädare under valrörelsen. Att avdelningen skulle vara hotad av stängning var bara socialdemokraterna som ville skrämmas. Men vår oro stämde tyvärr alldeles för väl och nu är avdelningen stäng. Dialogen med kommunen verkar ha varit obefintlig inför det faktiska beslutet.

Tierps kommun och norduppland har både den äldsta och den sjukaste befolkningen i länet. Tierps vårdcentrum borde i stället göras till ett attraktivt nav i vården för äldre. Valrörelsen är över och alliansens intresse för att rädda geriatriken vid Tierps vårdcentrum har i alla fall inte jag sett något av, förutom tomma ord. Socialdemokraternas oro är dock beständig och vi kommer fortsätta att ta kampen för att hela länets äldre ska ha en god vård! Till att börja med behövs en uppföljning av hur vår kommunala vård och omsorg drabbas av beslutet. Centraliseringen av vård verkar ha bestått i att avdelningen i Tierp stängts men platserna verkar inte ha flyttats till Uppsala. Trycket på de kommunala korttidsplatserna är enormt högt och de äldre skrivs ut i sämre skick än tidigare. Vår kommun har till och med behövt köpa extra platser.

Tierps kommuns äldre förtjänar bättre! Vi ska ställa borgarna till svars för att de inte har tagit striden för att rädda den geriatriska avdelningen vid Tierps vårdcentrum. Vi ska också lägga fram konkreta förslag på hur vi borde hitta lösningar framåt. Hur vi skulle kunna skapa ett nav för vård av äldre vid Tierps vårdcentrum. Det är ett gyllene tillfälle att utveckla samarbetet mellan regionen och kommunen när ett nytt vårdcentrum behöver byggas.

Nu väntar några veckor där jag hoppas att det ska bli mycket sol och bad varvat med hoppande i vattenpölar med familjens barn. Men jag hoppas också på samtal med dig ! Har du tankar kring hur kommunens vård och omsorg borde utvecklas? Jag ser fram emot att duhör av dig!

Ert kommunalråd i opposition
Viktoria Söderling

 

facebook Twitter Email