Månadsbrev maj 2024

(Vill du ladda ner månadsbrevet som pdf så finner du det här: Månadsbrev maj 2024.pdf.)

De röda fanorna vajade. Barnen var överlyckliga över korv, festis och den efterlängtade hoppborgen. I veckan firade vi första maj. Vår högtidsdag för att fira alla tidigare segrar men framför allt för att berätta hur vi vill göra Sverige och Tierps kommun bättre och för att ta avstamp för framtida segrar. Just nu känns det extra relevant att tåga under fanan ”Gemensamt ansvar för Sverige”, men det handlar också om ”Gemensamt ansvar för Tierps kommun”.

I min korta appell lyfte jag oron över den kraftigt höjda färdtjänsttaxan. Föräldrarnas i Karlholm oro för förskolan. Jag lyfte kort föreningarnas oro kring konstgräsplanen och allt vad den betyder. När man får 5 minuter är det svårt att ens lyckas lyfta frågan om långbänken Centralskolan, för det finns så mycket att säga. Oron hos barnen, föräldrarna, lärarna och rektorerna är dock viktig att belysa.

Hade jag haft mer tid skulle jag lyft hur en utförsäljning av Centralskolan kommer att få stora konsekvenser för hela skolverksamheten. Vi har i alla fall lyckats driva igenom att utredningen som Alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna, beslutat göra kompletteras med att inte bara titta på det ekonomiska utan också på hur det kommer att påverka skolverksamheten. Skolans fokus måste vara att barnen, alla barnen, ska få den bästa möjliga utbildningen.

Under kvällen nåddes jag av nyheterna att högerextrema stört firandet i både Gislaved och Västerås. Jag minns hur Sverigedemokraterna för bara några få år sedan stod med svenska flaggan längs med vägen där vi tågade i Tierp. Jag oroas över hur de nu är så pass normaliserade nationellt att de är en del av regeringsunderlaget nationellt. Det känns om möjligt ännu mer främmande att Centerpartiet i Tierp tillsammans med resten av alliansen valt att styra helt beroende av Sverigedemokraterna. Vad kommer att hända framöver, nu när Sd börjar kräva mer? Vid senaste kommunfullmäktige visade de Alliansen att de är beroende av dem genom att lägga ner sina röster i frågan om när budgeten skall beslutas. Detta gjorde att vårt förslag till beslut gick igenom. Det jag är övertygad om är att vi alla måste våga stå upp för och stå starkt för allas lika värde och ta striden för de svaga i samhället.

Vi vet att Tierps kommun kan bättre, nu tar vi avstamp för ett bättre Tierps kommun. Jag vill vara med och skapa en kommun där vi lyssnar på alla berörda innan beslut fattas. Det betyder inte att alla ska få vad de vill. Det betyder att man ska få komma till tals och att mer underlag ger mer kunskap att fatta det bästa möjliga besluten för de flesta och för kommunen.

Ert kommunalråd i opposition
Viktoria Söderling

 

facebook Twitter Email