Månadsbrev oktober 2023

(Vill du ladda ner månadsbrevet som pdf så finner du det här: Månadsbrev oktober 2023.pdf.)

Jag börjar oftast dagen med att snabbt försöka skrolla igenom nyheter från de lokala och nationella medierna. Samtidigt brukar barnen alternera att gosa och att hoppa i sängen samtidigt som de kollar på lite tv. De senaste dagarna har det där skrollandet ofta skapat en knut i magen och det har inte varit på grund av att en ett eller treåring hoppat på min mage. Knuten i magen orsakas av den brutala våldsvåg som är så svår att ta in. Det kommer så nära och kryper under skinnet.

Gängvåldet skakar oss, det är lätt att känna rädsla och vilja skrika hårdare tag. Många är de självpåtagna experter som vill berätta hur situationen skall lösas. I tidningen Arbetet skriver en docent i kriminologi om hur han och så många innan honom sagt att vi måste börja med tidiga insatser. Han skriver också om sin oro över att det bara vimlar av hårdare tag i debatten, att vi också måste börja med barnen och stoppa nyrekryteringen. Redan för många år sedan uttalade rikspolischefen att repression inte kommer att lösa det här. Redan då lyftes bland annat behovet av satsningar på skolan. Jag delar oron.

Bland nyheterna i skrollandet finns inte bara våldet utan där finns också inflationen, de höjda räntorna och den ekonomiska krisen.

På senaste kommunfullmäktige chockhöjde Alliansen och SD priset för kulturskolan. Kulturskolan har en viktig roll när det gäller att lära barn och ungdomar att spela instrument, dansa och spela teater. En annan kanske viktigare roll som lätt glöms bort är hur dans för hälsa varit så viktigt för många med psykisk ohälsa. Kulturskolan är en viktig del av barns och ungdomars hälsa framför allt i en tid då undersökning på undersökning visar på att det är de unga i Tierps kommun som mår allra sämst i Uppsala län. Det kan också vara de anställda på kulturskolan som blir den där livsviktiga trygga relationen som ett barn behöver. Det var inte bara kulturskolan som blir dyrare efter senaste fullmäktige utan också priset för att bada på kommunens bad. Att bada skapar rörelseglädje och hälsa på så många sätt. Någon timme på badet kan vara ett stort äventyr för ett barn att göra tillsammans med familjen. Det är också enormt viktigt att få simma och leka i vatten för att skapa vattenvana för att minska risk fördrunkningsolyckor.

Vilka ska då betala priset för krisen? För mig och socialdemokraterna är det självklart att det inte är barnen som ska betala för krisen. Skillnaden mellan oss socialdemokrater och alliansstyret blev tyvärr plågsamt tydlig på senaste kommunfullmäktige. Det får aldrig bli föräldrarnas plånböcker som blir avgörande för barnens tillgång till kultur och idrott. Kulturen och idrotten är det som skapar meningsfull fritid och kan bli räddningen ifrån att hamna snett.

Jag stänger ofta telefonen ganska fort och tänker att jag får läsa ordentligt när barnen är lämnade på förskolan och jag hunnit till kontoret. Jag kramar och pussar på dem och tänker att alla barn borde få starta barnen dagen med känslan av trygghet. De som inte har föräldrar som av olika anledningar kan ge den tryggheten hoppas jag ska ha en förskolepedagog, en simlärare eller musiklärare som ser och ger den där tryggheten och skapar de där viktiga relationerna som skapar hopp för framtiden. För det vi behöver i de här tuffa tiderna är hopp inför framtiden!

Ert kommunalråd i opposition
Viktoria Söderling

 

facebook Twitter Email