Månadsbrev september 2023

(Vill du ladda ner månadsbrevet som pdf så finner du det här: Månadsbrev september 2023.pdf.)

September är här och i vår familj betyder det älgjakt. Min man har sina rötter i Sorsele i Västerbottens inland. När vi träffades så meddelande han tydligt ”Älgjakten är helig”! Jag har enormt svårt att förstå tjusningen i att sitta och frysa i regnet under en gran. För honom är det att sitta själv vid sin eld och reflektera över året som varit och året som komma skall. I hans berättelser så regnar det sällan. Det är sällan som älgen är i centrum i samtalen efter jakten utan snarare reflektion över det som varit och mål, tankar tillsammans med drömmar om framtiden.

Vi behöver alla bli bättre på att reflektera över det som varit och drömma om framtiden. Drömmarna bygger inte bara vår lilla familjs framtid utan det är drömmar om något bättre som är grunden för de politiska förslagen och för att skapa ett bättre samhälle.

I Tierps kommun pågår just nu två frågor som jag upplever behöver ökad styrning och högre tempo. Lokalsituationen i Örbyhus skola och Centralskolan. Där det i Örbyhus är för trångt och i Centralskolan finns problem med inomhusmiljön. Förstudien i Örbyhus har hållit på i ett år och är inte i hamn än på grund av att man tittat på mark som står under vatten om det regnar. Alla som varit vid Örbyhus skola när det regnar vet det. Arbetet har tappat massor med tid på grund av att man inte lyssnade på dem som kände till förhållandet från början. Nu verkar ingen veta hur de ska jobba framåt. Det finns flera olika vägar fram men ingen tar på sig den ledartröja som politiken borde ha. Centralskolans utredning av inomhusmiljön fortsätter, men den enda riktning framåt som finns är att köpingen skall ha två f 9 skolor. Här behövs verkligen en tydlig inriktning. Ledarskapet saknas i dessa projekt, politiken måste peka ut riktningen.

Det är illa att elever och lärare har en dålig arbetsmiljö, men det största problemet är att vi helt tappar fokus från det viktiga. Det som händer i relationen mellan lärare och elev. Det som skolan i grunden handlar om, att eleverna får kunskap och växer som människor och rustas inför resten av livet. För oss socialdemokrater är det viktigt att påverka att lokalfrågorna löses så fort och så bra som möjligt. Men det viktigaste nu när vi går in i budgetarbetet är att det blir fler vuxna i skolan som kan se och hjälpa barnen. Att skolan ser alla barn oberoende av föräldrars plånbok eller utbildningsnivå.

Nu när jag har tio dagar som jaktänka framför mig så hoppas jag att jag någon kväll kan ta mig tiden att när barnen somnat och det nödvändiga i hushållet är gjort passar på att ta mig tid att reflektera. Inte i duggregnet under en gran i de norrländska skogarna utan med levande ljus, en kopp te och ett anteckningsblock i handen i favoritsoffan. Utvärdera året som varit sen valet och ni kan lita på att jag har drömmar för framtiden för Tierps kommun och den utveckling som måste till för barnen, våra äldre och personalen. Olof Palme sa ”Samhället är människans verk, om något är fel kan vi ändra på det.”. Jag vill se förändring till det bättre och jag är fast övertygad om att det är möjligt! Det krävs dock att någon ska våga peka ut en tydlig riktning för att det ska bli verklighet.

Har du drömmar för Tierps kommun? Jag skulle bli så glad om du vill dela dem med mig!

Ert kommunalråd i opposition
Viktoria Söderling

 

 

 

facebook Twitter Email