Stefan Löfven om attacken mot USA-kongressen

"Vi har allt större möjligheter att lära känna andra människor, förstå andras verklighet och förutsättningar, men ändå väljer så många att missförstå, vantolka och förringa andra. Vi får alltmer möjlighet till mänsklig kontakt, men använder den alltför ofta till att hata och hota medmänniskor." Läs Stefan Löfvens kommentar till attacken mot den amerikanska kongressen den 6 januari.

Så ofta sägs det att vi inte kan ta demokratin för given. Gårdagens bilder från attacken mot den amerikanska kongressen påminner än en gång om sanningen i detta.

Attacken kunde inte förhindra de folkvaldas arbete. Kongressen har nu fullföljt sin konstitutionella uppgift att bekräfta resultatet från presidentvalet. Joe Biden kommer att installeras som ny amerikansk president den 20 januari.

Händelserna i Washington, D.C. manar till eftertanke också hos oss. Vad händer i ett samhälle där hårda ord och angrepp blir vardagsmat? Där antidemokratiska krafter får utrymme och uppmärksamhet? Där vetenskap och sanningar ifrågasätts och det finns de som sållar bland fakta för att bara använda den kunskap som bekräftar den egna bilden av tillvaron?

Mänskligheten har mer samlad kunskap än någonsin, men många människor tar bara till sig den kunskap som bekräftar den egna uppfattningen. Vi reser och kommunicerar som aldrig förr och samtidigt sluter vi oss alltmer i en egen ”bubbla”. Vi har allt större möjligheter att lära känna andra människor, förstå andras verklighet och förutsättningar, men ändå väljer så många att missförstå, vantolka och förringa andra. Vi får alltmer möjlighet till mänsklig kontakt, men använder den alltför ofta till att hata och hota medmänniskor.

För mig är demokratin också förbunden med en människosyn, som innebär att alla har lika värde och lika rätt till inflytande. En ömsesidig respekt genom att se varandra som jämlikar.

I år är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Det ska vi fira. Demokratin förutsätter mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och en rättsstat. Regeringen arbetar därför både här hemma och i världen för att sprida, fördjupa och förstärka demokratin. För mig är demokratin också förbunden med en människosyn, som innebär att alla har lika värde och lika rätt till inflytande. En ömsesidig respekt genom att se varandra som jämlikar.

Joe Biden har sagt att han vill göra demokrati till en av sina prioriterade frågor. Jag välkomnar det. Han kommer ha mitt och den svenska regeringens stöd i det arbetet. Jag ser fram emot ett nära samarbete med Joe Biden och hans administration om detta och en mängd andra frågor – för fred, säkerhet, välstånd, klimat och multilateralism.

facebook Twitter Email