Tierps nya blågröna politiska styre bryter vallöfte direkt — höjer skatten

Den nya politiska ledningen i Tierps kommun (C, M, Kd, L och Mp) vill höja skatten med 12 miljoner. Det sade de ingenting om i valrörelsen, tvärtom lovade M att sänka skatten.

Trots den tänkta skattehöjningen klarar de inte de ekonomiska målen.

Socialdemokraterna säger nej.

Vad säger du?

 


 

Frågan om skattehöjningar kommenteras utförligt av vårt oppositionsråd Viktoria Söderling i UNT söndag 2018-12-02 (UNT-artikeln hittar du här), under rubriken S säger nej till skattehöjningar. Här följer två längre utdrag ur artikeln:

 

Ingen skattehöjning, men däremot ekonomiska satsningar och effektiviseringar på olika områden ingår i Socialdemokraternas budgetförslag i Tierps kommun. Oppositionsrådet Viktoria Söderling är medveten om att 2019 blir ett tufft år.

– Vi har ett speciellt parlamentariskt läge med ett minoritetsstyre i kommunen. Det gör vår roll som största oppositionsparti lite speciell, menar Viktoria Söderling.

Hon förklarar att många av de budgetar som den politiska oppositionen lagt under åren varit rejält sockrade med massor av dyra ekonomiska löften.

– Vår budget är inte en sådan. Den är realistisk och går att styra kommunen på, säger hon.

Till skillnad från den nya politiska ledningen — C, M, L, KD och MP — så ingår ingen skattehöjning i S förslag.

Vi är medvetna om att det kommer att bli ett tufft år, men vi tror att den politiska ledningen räknat fel.

– Vi är medvetna om att det kommer att bli ett tufft år, men vi tror att den politiska ledningen räknat fel när det gäller skatteintäkterna och att överskottet i kommunens bokslut blir högre än några hundratusen som de säger, säger Viktoria Söderling.

Till skillnad från den politiska kvintetten så vill S behålla crossprofilen på Högbergsskolan.

– Den är ingen minusaffär. Den genererar snarare sju miljoner kronor till kommunen. Lägger man ned den så tappar vi kanske trettio elever. Det är ett helt studieprogram som försvinner, vilket är negativt för skolan, menar Viktoria Söderling.

När det gäller konstisen i Söderfors så är det viktigt ur ett barnperspektiv att den blir kvar, menar hon.

– I Söderfors finns en stor bandyskola som många deltar i och som nu är hotad. De 1,6 miljoner kronor som detta kostar finns inom vår budgetram.

Det finns också en samsyn mellan S och den politiska kvintetten när det gäller ekonomin. Det rör bland annat att de behövs besparingar på två miljoner kronor för att minska matsvinnet liksom effektiviseringar av användningen av kommunens bilar.

 

(Artikel publicerades i UNT söndag 2018-12-02.)

 


 

facebook Twitter Email