Vivianne Macdisi skriver: ”Tramsdebatt av regionstyret”

Vivianne Macdisi, vårt S-regionråd i opposition, har skrivit en replik i UNT 19/7 2020 till debattinläggen ”Coronakrisen visar att vården måste styras nationellt” (UNT 29/6 2020) och "Mer makt till Björk, mer till Hallengren” (UNT 8/7 2020).

En helt absurd debatt har aktualiserats inom alliansen i Region Uppsala. Först går Kristdemokraterna och Moderaterna, som har högst ansvar för sjukvården i regionen ut och gör allt i sin makt för att misskreditera regeringen i coronakrisen trots att den S-ledda regeringen har gjort den historiskt största satsningen någonsin för att hjälpa vården, näringsliv och löntagare i en krissituation.

Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Uppsala lägger gärna all skuld på eventuella brister på den statliga nivån och skickar gärna ut pressmeddelanden på hur duktiga de själva är på att styra regionen och hantera coronakrisen. I samma vända hävdar Kristdemokraterna, som alltså har ansvaret för sjukvården i regionen att det blir bättre om vi förstatligar vården och alltså lägger ansvaret för sjukvården på regeringen i stället. De underkänner alltså sig själva och sina egna insatser och vill att regeringen tar över vården! Då väljer Centerpartiets företrädare i regionen att i en debattartikel höja Kristdemokraterna till skyarna och samtidigt sänka regeringen, som Centerpartiet genom januariavtalet samarbetar med, genom att tydligt markera att sjukvården sköts bäst på regional nivå och inte statlig. Och mitt i allt detta sitter Miljöpartiet som är med och styr både i den S-ledda regeringen och i alliansen i regionen.

Ja, jag kan förstå om medborgarna blir trötta på och förvirrade av detta politiska tjafs. Jag som är luttrad och har varit med ett tag blir också trött på att den styrande blågröna majoriteten under ledning av Moderaterna lägger tid och engagemang på detta trams om vem som ska göra vad och pajkastning i stället för att fokusera på de riktiga utmaningarna i vården!

Jag önskar att de styrande i regionen la fokus på:

  • Att förhindra en andra våg av covid-19 genom att säkra en professionell och systematisk smittspårning.
  • Att säkra en arbetsmiljö och arbetsvillkor som gör att medarbetare vill och orkar jobba kvar i regionen.
  • Att lägga fram en plan på hur vården ska hinna i kap med alla inställda och framflyttade operationen och vårdinsatser som fått läggas åt sidan under coronakrisen.
  • Att reda ut Akademiska sjukhusets underskott på över en miljard kronor.

Lägg fokus på rätt saker i stället för tramsigt tjafs! Det är människors liv och hälsa som står på spel.

Vivianne Macdisi (S), regionråd i opposition, Region Uppsala

facebook Twitter Email