UNT 2019-12-22: Söderling leder största oppositionspartiet

UNT 2019-12-22: Efter maktskiftet för ett år sedan tog hon över rollen som Socialdemokraternas frontperson i Tierp. Nu har Viktoria Söderling lett sitt parti i ett drygt år.

Efter maktskiftet för ett år sedan tog hon över rollen som Socialdemokraternas frontperson i Tierp. Nu har Viktoria Söderling lett sitt parti i ett drygt år.

Samtidigt som S efter 44 år lämnade över makten till C, M, KD, L och MP tog Viktoria Söderling över ledningen i S från Bengt-Olov Eriksson.

Vilken är den stora skillnaden att vara oppositionsparti mot att styra en kommun?

– Den stora skillnaden är att du inte formulerar dagordningen och alltid får igenom dina politiska förslag. Men vi har ett minoritetstyre så vi får ändå igenom förslag, säger Viktoria Söderling, kommunalråd i opposition.

Hon konstaterar att man som maktparti har många uppdrag vilket gör tiden knapp att bygga en stark partigrupp.

– Som oppositionsparti är det skillnad. Jag ser likheter mellan vår S-grupp och damlandslaget i handboll som vände stort underläge till oavgjort mot Spanien i VM. De hade tro och självförtroende. Det har vi också  när det kommer till vad vi vill göra politiskt.

Vilken är din och S modell för bra oppositionsarbete?

– Vi tar ansvar och lägger seriösa och väl genomarbetade förslag. Någon populism ägnar vi oss inte åt. Men tyvärr lyssnar kvintetten inte på oss. Skolutredningen är en sådan sak, där man gömmer sig bakom tjänstemännen och låter dem svara istället.

Hur ser du på det här med motioner?

– Vi har styrt i 44 år i Tierp. Att då ett år efter maktövertagandet komma och ställa motioner i olika frågor skulle kännas oseriöst. Men det är något vi kommer att använda i framtiden.

Det demokratiska läget är bräckligt och kommunen styrs av en minoritet, vad innebär det?

– Jag upplever att kvintetten gett makten till SD. Det bästa är om man har ett majoritetsstyre, men nu har vi ett minoritetsstyre och då måste man förhandla i olika frågor. Det gör inte kvintetten. Istället hoppas man på SD när det kommer till omröstningar i fullmäktige. Det här har också lett till att man förlorat omröstningar i budgetfrågor.

Vilka är de stora utmaningarna de kommande åren?

– Det finns utmaningar i att driva och jobba med den dagliga politiken. Jag är ensam medan maktpartierna är fyra stycken på samma jobb, det är en utmaning. Dessutom är jag oroad över kvintettens ovilja eller oförmåga att fatta beslut. De skjuter alla svåra frågor framför sig. Det håller inte, speciellt inte i det ekonomiska läge vi har.

– Sedan brinner jag för äldreomsorgsfrågor – jag brukar alltid fråga mig när vi ska besluta i dem: Är det så här jag vill att min mormor ska ha det?

———————————-

Kjell Sjöberg, UNT 2019-12-22

 

 

 

facebook Twitter Email