Widar Andersson om Tobias Baudin-tal: ”Rättvisa och respekt präglar inte längre vårt land”

Widar Andersson lyssnade på Tobias Baudin när han första maj-talade i Industrilandskapet i Norrköping. Det var en bra mix av råsopar och lustigheter mot regeringen och självkritiska allvarsord och ett bra framförande. Läs vad Widar Andersson skriver i sin ledarkrönika (Folkbladet Östgöten 1 maj 2023 17:15).

Dom som bär upp vårt samhälle möts inte längre av den rättvisa och den respekt dom förtjänar. Tvärtom.

Baudin undvek inte att tala om problemen som Socialdemokraterna har. Vilket var klokt och nödvändigt. På den platsen han talade (Norrköping) har Socialdemokraterna hamnat i trippelopposition efter valet. Makten i kommunen, i regionen och i regeringen har gått förlorad till en ny konstellation av partier. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har genom samarbeten/avtal med Sverigedemokraterna tagit över styret på alla tre nivåer. Att bara köra på som vanligt inför partivännerna på förstamaj hade i det läge som råder skickat ut signaler om att partiledningen inte inser de politiska farorna. ”Låt oss vara ärliga, de senaste decennierna har någonting hänt som politiken inte förmått ta kontrollen över. För visst är det så, att när det kommer till kritan så har den rättvisa och respekt som präglat vårt land sakta eroderats. Dom som bär upp vårt samhälle möts inte längre av den rättvisa och den respekt dom förtjänar. Tvärtom. (–)

Den här utvecklingen har skapat en välgrundad känsla av att ha lämnats efter. Och jag är rädd att vi har blivit främlingar för varandra. Viljan att vara med och bidra, att vara en del av ett gemensamt samhälle har avtagit”, sa Tobias Baudin och slog fast att ”det här är inte mitt Sverige.”

”Stolt men inte nöjd”, löd ett socialdemokratiskt mantra under den tidigare partiledaren Göran Persson. Jag tycker att Tobias Baudins variant på samma tema ”Självkritisk men ändå lite stolt” passar bättre. Baudin slår an en sträng hos mig och – märkte jag när jag talade med folk efter hans tal – hos många andra. Han talar om något annat än bara det gamla vanliga tugget. Den arbetarmoral som präglade hans uppväxt i Norrbotten finner nya skördemarker söderut.

Bäst var han kanske när han talade om att många säger att Sverige är så bra för att här kan en byggnadsarbetare bli läkare och en undersköterska kan bli ingenjör: ”Klart att dom ska kunna bli det. Om dom vill bli det.” Men det bästa med Sverige är väl att man ska kunna ha ett bra liv som byggnadsarbetare eller undersköterska och arbeta ”utan att slita ut kroppen och ha en bra lön och en pension man lever gott på och mötas med respekt”, sa Baudin.

Men det bästa med Sverige är väl att man ska kunna ha ett bra liv som byggnadsarbetare eller undersköterska och arbeta ”utan att slita ut kroppen och ha en bra lön och en pension man lever gott på och mötas med respekt”.

Partisekreteraren är solklart något viktigt på spåret.
 


 
Widar Andersson
Ledarkrönika
Folkbladet Östgöten 1 maj 2023 17:15

 

 

facebook Twitter Email